JaakkoComment

Kotitarvekasvimaan perustaminen no-dig- menetelmällä - työpaja 7.5.2022

JaakkoComment
Kotitarvekasvimaan perustaminen no-dig- menetelmällä - työpaja 7.5.2022

Järjestämme yhdessä kasvitarhuri Anna Kamaran kanssa työpajan kotitarvekasvimaan perustamisesta täällä meidän tontilla Inkoossa 7.5.2022. Tervetuloa mukaan! Työpajan kuvauksen ja ilmoittautumisohjeet löydät alta.

Haluatko aloittaa kotitarveviljelyn? Tällä kurssilla opit miten perustaa hyötypuutarha no-dig- menetelmällä eli ilman maan kääntämistä. Miten valita sopiva paikka hyötypuutarhalle ja miten edetä ja mitä valmisteluja tarvitaan.

Opit kompostoinnin perusteet käytännössä. Päivän aikana kasataan kohopenkkiä/aumakomposti, johon voi myöhemmin istuttaa kurpitsoja. Lisäksi opit helpon tavan viljelyn aloittamiseen kasvilavassa ja kuinka viljellä perunaa katteen alla.

Päivän aikana opit perusperiaatteet oman kasvimaa perustamisesta ja pääset jatkossa nauttimaan oman maan sadosta. Kuulet myös pysyvän penkkiviljelyn menetelmästä, jota voidaan käyttää avomaan vihannesviljelyssä ja harjoittaa pienemmillä aloilla myös ilman koneita.

No-dig- menetelmässä juuret ja muu kasvusto hävitetään peittämällä se riittävän pitkäksi aikaa, jolloin maan kääntämistä ei tarvita. Lisäksi viljelytapa perustuu siihen että on saatavilla runsaasti kompostia. Tämän vuoksi kompostoinnin aloittaminen on yhtä tärkeää kuin viljelyn aloittaminen.

Sijainti ja ilmoittautuminen

Työpaja pidetään Jaakko ja Maria Savolahden tilalla, Västankvarnintie 325, Inkoo.

Työpajaan mahtuu mukaan 20 ensimmäistä ja sen hinta on 44e (sis.alv). Sitovat ilmoittautumiset sähköpostiin kasvitarhuri@gmail.com.

22.4 mennessä ilmoittautuneille lähtee kurssin ennakkomateriaalia, minkä avulla pääset tutustumaan aiheeseen ja valmistautumaan oman kasvimaan perustamiseen.

Kurssimaksu palautetaan jos kurssi peruuntuu tai lääkärintodistusta vastaan. Jos et pääsekään paikalle voit pyytää jonkun toisen tilallesi. Ota mukaan säänmukainen vaatetus ja lounaseväät. Päivän aikana pidetään lounastauko.

Kurssin vetäjästä

Kasvitarhuri, FM Anna Kamara on kasvattanut omat vihanneksensa vaihtelevassa määrin jo 25 vuoden ajan sekä ohjannut lasten koulupuutarhatoimintaa. Hän asuu Fiskarsissa, jossa viljelee n. 250m2 hyötypuutarhaa pysyvän penkkiviljelyn menetelmällä luonnonmukaisesti. ”Puhdas ravinto ja luonnon hyvinvointi ovat lähellä sydäntäni, näen että ravinnontuotanto voi tapahtua harmoniassa luonnon kanssa, kestävällä tavalla. Tämä on minun missioni, jota haluan myös levittää eteenpäin. Tuotan suhteellisen pienellä alalla satoa niin että siitä riittää myyntiin asti.”

Kotitarveviljely ja kompostointi tulivat tutuiksi jo lapsuudenkodin perintönä. Kasvit, luonnon toiminta ja vuorovaikutussuhteet tulivat tutuiksi opiskeluaikana ja sen jälkeen olen aina työskennellyt kasvien parissa. Ottamalla mallia luonnosta toimimme viisaasti. Lisäksi omatarveviljelyn aloittamisen myötä suhtautuminen ruokaan yleensä muuttuu. Näinä ympäristöahdistuksen aikoina ilo siitä että on siirtynyt kuluttajasta kanssatuottajaksi toi ainakin minulle suurta tyydytystä. Lisätietoa löydät kotisivuiltani www.kasvitarhuri.fi

”Jokainen voi oppia viljelyn – parhaiten itse tekemällä.”

Tervetuloa mukaan aloittamaan!