Meidän terveen kodin lähtökohdat

Kestävän ja terveen rakentamisen ei ilmeisestikään pitäisi olla vaikeaa. Suomessa siitä on satojen vuosien perinteet ja sen kautta lukuisia ajan kestäväksi osoittamia ratkaisuja.

Sisäilmasotkun syventyessä käytimme paljon aikaa terveelliseen ja kestävään rakentamiseen tutustuen. Pikku hiljaa ja pala palalta alkoi hahmottumaan oleelliset huomioitavat asiat. Meille maallikolle hyviä tietolähteitä alkuun pääsemiseksi olivat muun muassa Saatsi-arkkitehtien blogi ja Kari Ojalan Talo ilman hometta -kirja.

Asiaan perehtymisen perusteella meistä tuntui hyvältä asettaa suunnittelumme lähtökohdiksi seuraavat kahdeksan asiaa.

  1. Yksinkertaiset rakenteet ja järjestelmät


    Meistä terve rakentaminen on yksinkertaista ja ymmärrettävää. Rakennuksen toiminta ei saisi perustua kalliisiin ja monimutkaisiin laitteisiin ja järjestelmiin. Eli isossa kuvassa simppeliä, luonnollista ja vikatilanteita (kuten pitkät sähkökatkot) kestävää, toki tästä tarpeen mukaan poiketen ja moderneja järkeviä ratkaisuja hyödyntäen

  2. Kosteusvaurioriskien minimointi toimiviksi todetuilla ratkaisuilla


    Koska tulemme sisäilmaongelma- ja kosteusvaurioevakkotaustasta, haluamme välttää riskirakenteita ja -ratkaisuja mahdollisimman paljon. Tämä ohjasi meidät muun muassa massiivirakenteeseen, tuulettuvaan vinttiin ja alapohjaan, painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja varaavaan takkaan, kaltevaan kattoon yksinkertaisella muodolla jne.

  3. Hengittävä massiivirakenne, meidän tapauksessa massiivihirsi

    Rakennusfysiikan osaajat kertovat, että massiivisen rakenteen käyttäytyminen on ymmärrettävissä. Se on yksinkertainen, sitoo ja luovuttaa kosteutta ja on korjattavissa. Sen toimivuudesta ja kestävyydestä on myös vuosisatojen todisteet.

  4. Painovoimainen ilmanvaihto

    Painovoimaisessa ilmanvaihdossa viehättää se, että se ei ole kalliiden, huoltoa tarvitsevien, mahdollisesti rikkoontuvien ja sähköä kuluttavien laitteiden varassa. Se ei myöskään tarvitse vaihdettavia suodattimia (ainakaan tuolla maalla minne me talo rakennetaan) tai puhtaanapitoa vaativia korvausilmakanavia, jotka ilmeisesti molemmat voivat olla mikrobikasvun kannalta riskitekijöitä.

  5. Tuulettuva kylmä vintti

    Tuulettuva kylmä vintti on kosteusvaurioriskin kannalta hyvä, koska siellä kiertävä ilma pitää rakenteet kuivina ja katon mahdolliset vuoto- tai kondensaatiokohdat on helppo havaita ja korjata. Meitä toki houkutteli puolitoistakerroksinen talo, koska siihen saisi “melkein” samalla vaivalla selvästi lisää asuintilaa. Yläkertaan olisi kuitenkin vaikea järjestää toimiva painovoimainen ilmanvaihto, koska korvausilmaventtiilien ja poistohormin huipun välille ei saisi tarpeeksi korkeuseroa. Myös pienempi tuuletustila yläpohjan ja vesikaton välillä voi olla ongelmallinen kosteuden kannalta.

  6. Tuulettuva alapohja

    Kun talon pohja nostetaan maasta irti esimerkiksi pilariperustuksilla, vältetään maaperän kosteuden tuomat ongelmat ja samalla radonkaasutkaan eivät ole riski. Pilariperustus mahdollistaa myös kokonaan puisen alapohjarakenteen. Monet sisäilmalle herkistyneet oireilevat betonista tai sen lisäaineista, joten halusimme ottaa varman päälle ja jättää betonirakenteet meidän talon ulkopuolelle.

  7. Yksinkertaiset muodot ja kalteva katto

    Sen lisäksi, että yksinkertaiset muodot säästävät rahaa, ovat erityisesti kattoon tulevat kulmat ja niiden saumat kosteusvaurioriskejä. Riittävän kalteva katto ei vuoda herkästi ja lumet pääsevät putoamaan sieltä loivempaa helpommin. Ilmastonmuutoksen ennustetaan tuovan mukanaan lisääntyviä sateita, joten räystäistäkin on syytä tehdä reippaan pituiset.

  8. Muoviton, myrkytön ja lisäaineeton


    Pyrimme käyttämään kodissamme mahdollisimman paljon luonnollisia ja turvallisiksi tiedettyjä aineita ja materiaaleja. Toki tässäkään asiassa ei ole tarkoitus olla tarpeettoman fanaattinen. Esimerkiksi kodinkoneet, sähköjohdot ja tiivistysteippi sisältävät varmasti muovia, mutta yleisesti haluamme pitää kotimme kemikaalikuorman ja käytettyjen aineiden listan mahdollisimman pienenä. Puu, savi, teräs, lasi. Niillä päästään jo aika pitkälle.

Haluamme rakentaa kodin, joka kestää aikaa ja tarjoaa suojaa useiden sukupolvien ajan. Uskomme, että näitä periaatteita noudattamalla se voisi onnistua!