Jaakko4 Comments

Ikkunat ja kippiluukut

Jaakko4 Comments
Ikkunat ja kippiluukut

Kylläpä pitää kiirettä raksahommien, vauva-arjen ja yrittäjyyden kanssa. Pahoittelut, että viime blogauksesta vierähti tovi. Sitten vielä iski Koronavirus Suomeen ja muutti dramaattisesti meidän kaikkien elämää. Mulle se tarkoitti työrintamalla sitä, että pääosin livenä pidettäviin hyvinvointivalmennuksiin perustuva yritystoimintani menee aivan uusiksi. No ei se mitään. Elämä jatkuu, uusia palveluita kehitetään pikaisesti ja raksallakin onneksi hommat etenevät vauhdilla! Toivotan kovasti voimia ja hyvää terveyttä kaikille tämän blogin lukijoille

Tässä blogauksessa fiilistellään nättejä ikkunoita ja perinteisiä kippiluukkuja sekä Marian ja Edith-vauvan ensimmäistä tunteellista raksavisiittiä.

Ikkunat

Olemme tosi tyytyväisiä ikkunoiden ja ikkunalistojen ulkonäköön. Meidän silmään ne ovat kuin pieniä taideteoksia . :)

Ikkunat otimme Hobbitonin kautta Aru Grupp -nimiseltä virolaiselta firmalta. Suunnittelimme itse ikkunoiden rimoituksen Piklaksen sivuilta löytyneellä ohjelmalla. Ikkunalistojen mallin kopioimme sattumalta netistä löytyneestä kuvasta. Hobbitonin listanikkari rakensi ne kuvan perusteella tosi nätisti.

Ikkunat ovat niin sanotut tilt and turn -malliset, eli ne kippaavat myös yläreunasta auki tuuletusta varten, kun kahvan kääntää ylös asti. Lyhyen tutustumisen perusteella ikkunat vaikuttavat oikein jämäköiltä ja laadukkailta.

Ikkunat ovat täyspuiset, mutta muuten emme jotenkin tajunneet niiden materiaaleihin kiinnittää huomiota. Maali on jotain teollista ja vähän pahalta haisevaa, mutta eiköhän se aikanaan tuuletu pois ainakin isoimmilta osin.

“Jaakon tiskausikkuna” keittiössä. Idea tiskausikkunasta tuli pari vuotta sitten Tukholmassa Airbnb:ssä asuessa. Siellä tiskipöytä oli ikkunan alla ja se oli mun mielestä tosi kiva ja avaralta tuntuva ratkaisu. Meillä ikkuna tuli kuitenkin tiskipöyd…

“Jaakon tiskausikkuna” keittiössä. Idea tiskausikkunasta tuli pari vuotta sitten Tukholmassa Airbnb:ssä asuessa. Siellä tiskipöytä oli ikkunan alla ja se oli mun mielestä tosi kiva ja avaralta tuntuva ratkaisu. Meillä ikkuna tuli kuitenkin tiskipöydän päätyyn, koska kyllä suomalaisessa kodissa pitää olla kunnon kuivauskaappi. :)

Makkarin ikkuna, jossa tuuletusikkunan edessä on irrotettava hyttysverkko.

Makkarin ikkuna, jossa tuuletusikkunan edessä on irrotettava hyttysverkko.

Tuvan isojen ikkunoiden rivistö.

Tuvan isojen ikkunoiden rivistö.

Listat ovat tosi nättiä käsityötä. Ne on suunniteltu siten, että ylempi osa listasta kiinnitetään hirteen ja alempi ikkunan karmiin. Näin ylempi pääsee painumaan vapaasti hirsien mukana ja laskeutuu ikkunan koosta riippuen noin sentin tai kaksi alem…

Listat ovat tosi nättiä käsityötä. Ne on suunniteltu siten, että ylempi osa listasta kiinnitetään hirteen ja alempi ikkunan karmiin. Näin ylempi pääsee painumaan vapaasti hirsien mukana ja laskeutuu ikkunan koosta riippuen noin sentin tai kaksi alemman päälle

Sellainen kömmähdys listojen kanssa tosin kävi, että niistä jäi pois ylimmäksi tuleva pelti, joka jatkuu hirteen tehtyyn uraan. Tämä taisi olla kommunikaatiovirhe tai väärinkäsitys mun, Andrusin ja listojen tekijän kesken. Kova sade toi vähän vettä …

Sellainen kömmähdys listojen kanssa tosin kävi, että niistä jäi pois ylimmäksi tuleva pelti, joka jatkuu hirteen tehtyyn uraan. Tämä taisi olla kommunikaatiovirhe tai väärinkäsitys mun, Andrusin ja listojen tekijän kesken. Kova sade toi vähän vettä sisään lounaaseen olevan seinän yhden ikkunan karmin päälle. Hyvä että huomattiin se vielä tässä vaiheessa, kun ikkunoiden eristeet ja listat olivat laittamatta. Timpurit laittoivat silikonia ulos listan ja seinän väliin väliaikaiseksi vesieristeeksi ja pellit urineen lisätään myöhemmin.

Hyttysverkoista tuli pieni harmistus, kun tajusin, että niiden tukirima ei ole samalla kohdalla kuin ikkunoissa oleva rima. Kun asia tuli Aru Gruppin tietoon he ehdottivat suoraan, että koska he eivät olleet tajunneet infota asiasta etukäteen tai ot…

Hyttysverkoista tuli pieni harmistus, kun tajusin, että niiden tukirima ei ole samalla kohdalla kuin ikkunoissa oleva rima. Kun asia tuli Aru Gruppin tietoon he ehdottivat suoraan, että koska he eivät olleet tajunneet infota asiasta etukäteen tai ottaa tätä itse huomioon, voivat he vaihtaa hyttysverkon riman samaan kohtaan ikkunan riman kanssa. Andrus nappasi verkot kyytiin työmaalla käydessään ja tuo ne muokattuna takaisin.

Suunnittelussa tapahtui mitoitusvirhe siten, että isomman makkarin ikkunoiden listat jatkuvat ilmanvaihdon korvausilma-aukkojen päälle, joihin pitää laittaa Hobbitonin tekemät myrskykuvut estämään tuulen suora puhaltaminen aukosta sisään. Tämä harmi…

Suunnittelussa tapahtui mitoitusvirhe siten, että isomman makkarin ikkunoiden listat jatkuvat ilmanvaihdon korvausilma-aukkojen päälle, joihin pitää laittaa Hobbitonin tekemät myrskykuvut estämään tuulen suora puhaltaminen aukosta sisään. Tämä harmitti tosi paljon, kun asian tajusin. Olin niin tyytyväinen ikkunalistojen ulkonäköön ja nyt niitä joutuisi typistämään kahden ikkunan osalta, pahus!

Mutta onneksi asia ei ollutkaan niin dramaattinen ja lyhennettyjä listoja tuskin edes huomaa myrskykupujen asentamisen jälkeen. Jes! :)

Mutta onneksi asia ei ollutkaan niin dramaattinen ja lyhennettyjä listoja tuskin edes huomaa myrskykupujen asentamisen jälkeen. Jes! :)

Tilasimme ikkunat siten, että sisäpuolella karmi / ikkunalauta tulee hirsien kanssa samaan tasoon. Asentamisen jälkeen jossain vaiheessa hoksasin, että neljässä samankokoisessa ikkunassa karmi tulikin 7 cm hirsien sisäpuolelle. Juttelin tästä Andrus…

Tilasimme ikkunat siten, että sisäpuolella karmi / ikkunalauta tulee hirsien kanssa samaan tasoon. Asentamisen jälkeen jossain vaiheessa hoksasin, että neljässä samankokoisessa ikkunassa karmi tulikin 7 cm hirsien sisäpuolelle. Juttelin tästä Andrusin kanssa, joka tsekkasi tarjouksen ja totesi, että kyllä ne tarjouksessakin on näissä ikkunoissa laitettu muita leveämmäksi. Pyysin kysymään Aru Gruppilta mistä tämä voisi johtua. Sieltä todettiin, että moka on heidän, ja että he voivat toimittaa uudet karmit jos haluamme. Mun mielestä oli oikein hyvää asiakaspalvelua, että he eivät vedonneet siihen, että toimitus on tarjouksen mukainen. Pohdittiin Marian kanssa viikon verran mitä tehdään. Päädyttiin lopulta siihen, että pidetään toimitetut ikkunat. Saadaan sitten vaikka viherkasveja kivemmin ikkunalaudalle mahtumaan. :)

Vielä yksi fiilistelykuva! :)

Vielä yksi fiilistelykuva! :)

Perinteiset kippiluukut

Meille tulee painovoimainen ilmanvaihto ja halusin meille myös perinteiset kippiluukut. Niiden hyödyistä olin lukenut muun muassa Saatsi-arkkitehtien blogista. Kippiluukkujen ideana on ohjata korvausilma ylöspäin. Näin kylminä vuodenaikoina tuloilma pääsee sekoittumaan sisäilman kanssa, eikä siksi vedon tunnetta pitäisi tulla.

Mun insinööriaivot olivat sitä mieltä, että jotta tämä onnistuisi, pitäisi kippiluukuissa olla reunat eli “sivuposket". Useimmissa luukuissa oli kuitenkin vain luukku. Oma tuntuma on, että siinä tapauksessa iso osa ilmasta pääsee valumaan luukun sivuista alas ja kippiluukun koko idea vesittyy. Voi olla, että tämä ei todellisuudessa mene näin, mutta silti sivuposkelliset luukut oli saatava.

Ratkaisu löytyi Detalmetin kippiluukuista, eli DM3-korvausilmaventtiileistä. Niitä löytyy muun muassa pressanlinnasta, joten ne varmaan kelpaavat myös meille. :) Detalmetin kippiluukut vaikuttavat kaikin puolin hyviltä ja napakoilta. Niissä on erillinen asennuskehys, joka kiinnitetään seinään ja itse kippiluukku kiinnitetään asennuskehykseen. Asennuskehyksen ja seinän väliin laitettiin tilkkeeksi samaa lampaanvillaa jota hirsien välissäkin on.

Mun piti itse asentaa kippiluukut mutta kaikki aika raksalla meni muihin asioihin, yleensä ilmaantuneiden pulmien tai päätöstarpeiden ratkaisuun. Siksi pyysin Hobbitonin timpureita asentamaan ne ja siinäpä ei kauaa mennyt.

Tämä saa ehkä joskus vielä valkoisen maalipinnan. Ja jonkun nätin ketjun vetimeksi.

Tämä saa ehkä joskus vielä valkoisen maalipinnan. Ja jonkun nätin ketjun vetimeksi.

Kippiluukun asennuskehyksessä on suodatin, mutta sen otan pois kun ei sillä täällä maaseudulla mitään taida tehdä. Hyvä vaan, että pääsee ulkoilman hyvät mikrobit myös taloon sisälle.

Kippiluukun asennuskehyksessä on suodatin, mutta sen otan pois kun ei sillä täällä maaseudulla mitään taida tehdä. Hyvä vaan, että pääsee ulkoilman hyvät mikrobit myös taloon sisälle.

Kippiluukussa on säätömahdollisuus yhdeksään eri asentoon. Luukun saa kiinni avaamalla sen ensin täysin auki. Hirsien halkeamat on aukkojen kohdalla tilkitty Tikkurilan perinteisellä ikkunakitillä. Varmaan ne olisi ihan yhtä hyvin voinut täyttää sil…

Kippiluukussa on säätömahdollisuus yhdeksään eri asentoon. Luukun saa kiinni avaamalla sen ensin täysin auki. Hirsien halkeamat on aukkojen kohdalla tilkitty Tikkurilan perinteisellä ikkunakitillä. Varmaan ne olisi ihan yhtä hyvin voinut täyttää silikonilla, jota Hobbiton normaalisti käyttää, mutta koitimme tässäkin minijutussa käyttää mahdollisimman luonnollisia aineita.

Taustalla näkyy Siga Rissan teippi, joka kainalossa tuli nukuttua muutama yö. Olen hauskuuttanut itseäni sillä, että Dances with the Wolves - elokuvan hengessä (ne jotka ovat tarpeeksi iäkkäitä muistavat) mun intiaaninimi voisi olla Sleeps with the air barrier tape.

Zen and the Art of Raksahommat

Varsinkin rakennusprojektin ensimmäiset päivä ja viikot olivat todella stressaavaa aikaa, myös raksalla ollessa ja puuhaillessa. Koko ajan piti tehdä paljon päätöksiä, joista osa tuntui vielä ihan liian isoilta päätettäväksi mitättömällä ymmärryksellä ja asiaan perehtymisellä.

“Tässä olisi nyt tämmöinen tilanne, miten haluat tämän tehtävän?”

“Ööö, oota mä luen pari kirjaa, konsultoin viittä asiantuntijaa, juttelen vaimon kanssa ja nukun muutaman yön yli ja palaan asiaan sitten.”

“Ei kun tämä pitää päättää nyt.”

“Jaa, no sitten varmaan pitää tehdä se siten, että...”

Harmittelin ääneen monelle apuna olleelle, että vitsi kun tää olisi kivaa puuhaa täällä vaan hommailla hyvässä seurassa lungisti ja rauhassa omaa kotia tehden, mutta kun koko ajan on kiireen tunne ja to do listan 12 asiasta ehtii tekemään vain viisi ja listalle tulee kuusi lisää ja olen itse myöhässä päätösten ja tekemisten kanssa ja rahaa palaa ja kaikenlaista taas kyllä! Sitten taas hetken tuumaustauon ja näkökulman vaihtamisen myötä pystyi rauhoittumaan, hyväksymään tilanteen ja toteamaan, että en voi tehdä tätä ilmansulkuteippausta nyt yhtään nopeammin, turha tässä hetkessä on murehtia. Miksi en mieluummin fiilistelisi sitä, että saan rakentaa perheelleni kotia ystävien ja läheisten auttaessa ja ammattimiesten hoitaessa suurimman osan hommista. Onpa huikea tilanne! :)

Välillä pääsi aika voimakkaisiinkin tunteisiin kiinni. Yksi vahvasti mieleen jäänyt tilanne oli Ehta-talkoiden (kirjoitan niistä oman postauksen aikanaan!) ensimmäisen päivän iltana. Talkooväki lähti pitkän päivän jälkeen ja jälleen isäntää painoi stressi, kun hommat kovasta työstä huolimatta edistyivät epärealistisia ennakko-optimistisuuksia hitaammin. Jäin vielä yksin hommiin muiden lähdettyä puhaltamaan yhden kaukalollisen Ehtaa siten, että laitoin puhaltimen putken sopivaan paikkaan puhaltamaan ja kävin syöttämässä arviolta sopivan määrän purua kaukalosta ja sitten siirsin taas putken seuraavaan kohtaan jne. Siinä yksin Ehtaa imuputkeen työnnellessä tuli taas angsti siitä, että ehditäänkö saamaan tämä homma valmiiksi ajallaan ennen kuin timpurit tulevat takaisin ja mitä jos ei saada ja aijaijaijai kaikki on taas huonosti! Sain itseni kiinni tästä turhasta murehtimisesta ja vihelsin pelin poikki. Käänsin ajatukset siihen, että täällä iskä huolellisesti ja rakkaudella laittaa eristeitä lattiaan, ettei oman pikku Edith-kullan pieniä varpaita palele ensi talvena meidän kodin lattialla konttaillessa. Voimakas kiitollisuuden, onnellisuuden ja ilon tunne työnsi stressin sivuun ja saattoi hengityssuojaimen alta kuulua niiskautus tai kaksi.

Maria uskaltautui Edith-vauvan kanssa ensimmäistä kertaa raksalle. Itku ja vollotushan siinä tuli liikutuksesta ja kiitollisuudesta ja kyyneleet valuivat valtoimenaan. "It's OK. It's OK" lohduttelivat Hobbitonin timpurit kyynelehtivää vaimoa. Nyt ol…

Maria uskaltautui Edith-vauvan kanssa ensimmäistä kertaa raksalle. Itku ja vollotushan siinä tuli liikutuksesta ja kiitollisuudesta ja kyyneleet valuivat valtoimenaan. "It's OK. It's OK" lohduttelivat Hobbitonin timpurit kyynelehtivää vaimoa. Nyt ollaan sitten molemmat vetistelty heidän edessään. :)