JaakkoComment

Hirsitalotoimittaja: virolainen Hobbiton

JaakkoComment
Hirsitalotoimittaja: virolainen Hobbiton

Tässä blogauksessa selviää miksi meidän kodin hirsitalotoimittajaksi valikoitui virolainen Hobbiton. Lopusta löytyy myös ensimmäiset kuvat hirsien veistämisen edistymisestä!

Kysyimme tarjouksia ja kävimme keskusteluja useiden suomalaisten ja virolaisten hirsitalotoimittajien kanssa. Koska haluamme tehdä talon perinteisillä, toimiviksi todetuilla ratkaisuilla ja välttää ylimääräisiä aineita kuten liimoja, eivät lamellihirret tulleet kysymykseen. Halusimme siis massiivihirret, mielellään käsinveistettyinä. Ehdoton kriteeri meille oli myös se, että hirret on varmasti kuivattu kunnolla.

Virolaisen hirsitalo-osaamisen suuntaan meitä johdatteli muun muassa Kari Ojalan Hirsitalo Virosta -kirja ja Jens ja Piritta Krogellin Moderni hirsitalo -blogi.

Krogelleista muodostuikin meille iso tuki ja apu sekä sisäilmaevakon aikana että rakentamiseen liittyen.

Meidän sisäilmaevakkokierteen syventyessä etsimme epätoivoisesti apua esimerkiksi siihen, että osaisiko joku kertoa minkä ikäisistä tai tyyppisistä taloista seuraavaa kotia kannattaisi etsiä. Ja että olisiko joku keino koittaa selvittää asunnon soveltumista meille ennen vuokrasopimuksen solmimista.

Tiesin Pirittan toimivan sisäilma-asiantuntijana. Soitin hänelle tarkoituksena kysyä, olisiko hänellä antaa jotain kontaktia tai vinkkiä tai tietoa, joka voisi auttaa meitä eteenpäin. Puhelun aikana kävikin ilmi, että Piritta tiesi mut muun muassa tekemistäni hyvinvointi-aiheisista podcasteista ja päädyimme juttelemaan lähes tunnin.

Molemminpuolisena Internet-tuntemisena alkanut tilanne muovaantui pikku hiljaa kohti ystävyyttä ja Krogellit kutsuivat meidät heille käymään. Pääsimme ihastelemaan Hobbitonin heille rakentamaa todella vaikuttavaa kotia ja sen upeita massiivisia hirsiä. Piritta ja Jens myös kehuivat Hobbitonin maasta taivaisiin ja todella vakuuttivat meidät siitä, että Hobbiton olisi loistava valinta talotoimittajaksi. Hobbiton ei ole rakentanut montaa taloa Suomeen ja Jensin mukaan hinta on useimmiten muodostunut esteeksi. Tästä jäi meillekin huoli, että näinköhän meillä on varaa lähteä projektiin Hobbitonin kanssa.

Hirsitalotoimittajan valinta

Lähetin alustavat tiedustelut kaikille Eesti Puitmajaliit:n sivuilta löytyville virolaistehtaille, joilla oli kotisivut suomeksi tai englanniksi tai jotka muuten vaikuttivat päteviltä toimijoilta. Samoin lähetin viestejä useille suomalaisille toimijoille, joita meille oli luotettavien tahojen toimesta suositeltu.

Viestimistavat talotehtaiden edustajien välillä olivat todella vaihtelevia. Monet olivat erittäin särmiä ja neuvoivat auliisti myös suunnitteluun liittyvissä asioissa. Osa taas oli hyvin lyhytsanaisia tai viesteihin vastaaminen vain loppui.

Hobbitonin toimitusjohtajan ja myynnistä vastaavan Andrus Pranglin viestiminen alkoi hyvin pian erottumaan joukosta todella ammattimaisen toiminnan ansioista. Myös tarjousvaiheessa Hobbiton erottui edukseen tarkasti lasketun ja eritellyn tarjouksen avulla.

Seurasimme jännityksellä tarjousvaiheen kehittymistä ja minkälaisia hintoja mistäkin saataisiin. Kysyimme kaikilta ehdokkailta myös minkälaisista, koska kaadetuista ja miten kuivatuista hirsistä talomme tehtäisiin. Meille oli lisäksi ehdottoman tärkeää, että talo veistetään kokonaan sisätiloissa sateelta suojassa.

Muutaman tarjouksen täsmennyksen ja neuvottelukierroksen jälkeen saimme Hobbitonilta todella kilpailukykyisen tarjouksen. Intoa ja onnea täynnä sain viestiä Andrusille, että haluamme lähteä teidän kanssanne toteuttamaan unelmaprojektiamme terveestä ja turvallisesta kodista!

Varmasti monet muut toimijat olisivat myös tehneet meille oikein hyvän kodin. Ja haluan kiittää kaikkia kanssani viestineitä henkilöitä avusta, tarjouksesta ja moniin kysymyksiin vastaamisesta. Mutta olimme todella iloisia, että pääsimme sopimukseen juuri Hobbitonin kanssa.

Hobbiton oli meille kiinnostava Krogellien kehujen ja Andrusin särmän toiminnan lisäksi myös heidän pitkän kokemuksen takia. He ovat olleet toiminnassa vuodesta 1997 lähtien ja he ovat toimittaneet yli 450 taloa. Tästä voi olettaa, että heillä on kollektiivisesti paljon kokemusta ja valmistusprosessista pois on saatu hiottua pois pahimmat lapsukset. He ovat myös sen verran iso toimija, että yhden miehen sairastuminen tai selkäleikkaukseen joutuminen ei kaada tai myöhästytä koko hanketta. Lisäksi he mainitsevat sivuillaan voittaneensa parhaan hirsitalon palkinnon vuosina 2016-2018. Tämän tarkemmin asiasta ei kerrota, että mistä kilpailusta ja kenen myöntämänä, mutta hyvältähän voitot silti kuulostavat!

Yksi iso plussa Hobbitonille oli myös se, että heiltä voi halutessaan tilata kaikki timpurityöt viimeisiä listojen asennuksia myöten. Toki näin saa monelta muultakin toimijalta, mutta ei kaikilta. Me pyrimme siihen, että taloa rakentamassa on mahdollisimman vähän eri yrityksiä. Sen uskomme helpottavan monta asiaa ja vähentävän ongelmia esimerkiksi tiedonkulussa, aikatauluissa ja erilaisissa toimintatavoissa.

Talon veistäminen alkaa

Sopimusneuvottelut venyivät vähän pitkäksi kesän ja meidän suunnittelun aikataulujen takia, mutta syyskuun lopulla laitoimme virallisesti nimet sopimukseen. Veistäminen oli tarkoitus aloittaa melko pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Oltiin kuitenkin edelleen myöhässä suunnittelun kanssa ja Hobbiton joutui lykkäämään viikolla meidän talon veistämisen aloittamista. Olin tästä tosi huonona ja kovasti pahoillani Andrusille, mutta hän vakuutteli, että ei tämä ole niin vakava juttu, heillä on muita töitä tehtäväksi sillä välin.

Hobbiton teki meidän kuvien perusteella omat tuotantokuvansa ja niiden näkeminen sai mut herkistymään.

Screenshot_20191207-131402__01.jpg

Andrus käsitteli myös nämä mun tunteikkaat avautumiset hyvin ammattimaisesti ja ystävällisesti!

Greetings from the production hall

Oli valtavan jännää saada Andrusilta maili 11.10.2019 otsikolla “Greetings from the production hall”!

Siellä ne nyt oikeasti olivat, meidän talon ensimmäiset hirsikerrat veistettynä virolaisessa hallissa. Fiilis oli huikea, meidän kodin tekeminen on alkanut! Hirret ja salvokset näyttivät todella upeilta, ai että!

Ensimmäiset kaksi hirsikertaa tuotannossa Hobbitonin talotehtaalla Etelä-Viron Räpinassa

Ensimmäiset kaksi hirsikertaa tuotannossa Hobbitonin talotehtaalla Etelä-Viron Räpinassa

Kilpajuoksu suunnittelun ja veistämisen välillä jatkui ja teimme viimeisiä muokkauksia suunnitelmiin ja kuviin samalla kun talon veistäminen eteni Virossa. Viimeisenä säädettiin vielä terassin kattoa ja vessan ikkunaa kilpajuoksuna veistämisen kanssa. Tämä oli mulle aika stressaavaa ja nolotti aiheuttaa Hobbitonille hässäkkää ja kiirettä, kun oma tontti ei ollut kunnolla hoidettu. Monta kertaa oltiin tilanteessa, jossa Andrusilta tulee viesti tai soitto, että tarvitsisimme tämän päätöksen tai tuon mitan tai uudet kuvat huomiseksi tuotantoon. Lopulta kuitenkin saatiin kaikki tiedot aikanaan tai ainakin melkein ja homma pääsi etenemään tuotannon puolella.

Kuva veistämisen edistymisestä 7.11.2019. Olin haltioissani siitä, miten upealta hirret näyttävät! Myös hirsien kaksivärisyys sävähdytti, kun punertava sydänpuu erottuu kauniisti vaaleammasta pintapuusta.

Kuva veistämisen edistymisestä 7.11.2019. Olin haltioissani siitä, miten upealta hirret näyttävät! Myös hirsien kaksivärisyys sävähdytti, kun punertava sydänpuu erottuu kauniisti vaaleammasta pintapuusta.

Andrus oli kutsunut mut Viroon talon veistämistä paikan päälle katsomaan ja halusin ehdottomasti käydä siellä taloa fiilistelemässä.

Isyysvapaan jälkeisestä duunihässäkästä oli vaikeaa löytää sopivaa aikaa visiitille, mutta survoin sen silti kalenteriin marraskuun lopulle. Marraskuun puolivälissä Andrus laittoi taas uudet greetingsit production hallilta ja sanoi, että pääsetkö ensi viikolla tulemaan, kun talo on pian jo valmis! Onneksi mun kalenterista oli tyhjentynyt yksi päivä aiemmin sovituilta tekemisilta ja saimme sovittua vierailun ajankohdaksi perjantain 22.11.2019.

Laittelen Viron reissun kuulumisia ja fiilistelyjä uuteen postaukseen, kun tämäkin venähti jo turhan pitkäksi. Kiitos lukemisesta ja palataan pian asiaan!

Tilanne 13.11.2019. Enää pari hirsikertaa jäljellä!

Tilanne 13.11.2019. Enää pari hirsikertaa jäljellä!