Jaakko8 Comments

Futon - terve sänky terveessä kodissa

Jaakko8 Comments
Futon - terve sänky terveessä kodissa

Halusimme uuteen terveeseen kotiimme myös uuden terveen sängyn. Samaan tapaan kuin kotimme, halusimme että sänky on luonnollisista materiaaleista valmistettu. Päädyimme hankkimaan meille futonpatjat. Ensimmäisten kuukausien kokemukset niillä nukkumisesta ovat tosi positiiviset.

Vähän kuten melkein kaikissa muissakin projektimme vaiheissa, myös sängyn hankkimisessa olimme myöhässä. Meille oli selvää, että emme halua viedä useissa sisäilmaltaan ongelmallisissa asunnoissa meidän kanssa kiertäneitä ikivanhoja runkopatjojamme uuteen kotiimme. Silti emme muiden kiireiden takia ehtineet tekemään sänkypäätöksiä kuin viime tingassa. Tilannetta tietysti vaikeutti vielä korona, jonka painaessa päälle keväällä ei juuri kiinnostanut mennä kauppoihin koeköllöttelemään erilaisia sänkyjä.

IMG_20200831_165822.jpg

Futonpatjat

Meillä ei kummallakaan ollut isompaa kokemusta futonpatjoista, mutta jostain syystä ne tuntuivat molemmista luontevimmalta valinnalta. Ehkä sen takia, että ne tulevat ekana mieleen kun puhutaan luonnollisista materiaaleista tehdyistä sängyistä. Molemmat meistä myös tykkäävät mieluummin nukkua napakammalla kuin pehmeällä patjalla. Futonit ovat myös kohtalaisen budjetti-ystävällisiä verrattuna moniin muihin luonnonmateriaaleista tehtyihin sänkyihin.

Emme myöskään tienneet sopisiko futon meille herkistyneille, mutta toisaalta meillä ei ollut viitteitä siitä että se ei sopisi, emmekä ole millekään terveelle luonnonmateriaalille tietääksemme oireilleet.

Tutkailin futon-asiaa Dr. Googlen avulla ja löysin keskustelukumppaniksi Futonnetti - nimistä verkkokauppaa pyörittävän Mervi Korhosen. Hänen mukaansa futonpatjat ovat yleensä toimineet hyvin myös allergisilla ja herkistyneillä ihmisillä. Toki Mervi korosti sitä, että tilanne on aina yksilöllinen ja esimerkiksi puuvillan ominaistuoksu voi olla joillekin ongelma.

Vaihdoimme Mervin kanssa useamman viestin, joihin Mervi vastasi aina nopeasti. Tulimme siihen tulokseen, että Futonnetin rehellisen, ystävällisen ja asiantuntevan asiakaspalvelun takia uskallamme tilata futonit sokkona ilman testimakoilua. Päädyimme valitsemaan Comfort-mallin patjat. Niissä on puuvillan lisäksi kookoskuitua ja lateksia ja siten ne ovat jonkin verran klassista futonia pehmeämmät. Jotkut herkistyneet kuuleman mukaan oireilevat lateksista, mutta meillä ei ole ollut sellaisesta omalla kohdalla havaintoja.

Futonnetin tuotteissa meille tärkeänä lisänä oli myös heidän edustamiensa tuotteiden vastuullinen valmistus.

Kokemukset

Olen itse aina tykännyt nukkua kovemmalla patjalla. Olen päässyt nukkumaan myös muutamilla huippumerkkien sängyillä, kuten Hästens, mutta ne ovat jotenkin aina tuntuneet liian upottavilta. Yksi kovemmilla patjoilla nukkumisen innostuspiikki oli broidin kanssa vuonna 2013 tehty Thaimaan reppureissu. Siellä nukutti älyttömän hyvin parhaimmillaan / pahimmillaan puulaverilla olevalla 3 cm paksulla kivikovalla patjalla. Muutenkin paikalliset patjat olivat tosi napakoita ja niissä nukutti loistavasti ja keho tuntui tosi hyvältä ja vetreältä aamuisin.

Omatekemä sängyn runko on vielä(kin) vaiheessa. Tarkoitus on tehdä pienet laidat, että kaksi irrallista patjaa pysyvät tiukasti paikoillaan. Ja laittaa kunnon jalat, että alle pääsee imuroimaan kunnolla. Hyvin ollaan tähän asti pärjätty tällä virity…

Omatekemä sängyn runko on vielä(kin) vaiheessa. Tarkoitus on tehdä pienet laidat, että kaksi irrallista patjaa pysyvät tiukasti paikoillaan. Ja laittaa kunnon jalat, että alle pääsee imuroimaan kunnolla. Hyvin ollaan tähän asti pärjätty tällä virityksellä ja ilmatilaakin on sängyn alla tarpeeksi patjojen vaatimaa tuulettumista varten.

Koitin kotiin päästyä simuloida tätä nukkumalla pelkällä petarilla, jonka alla oli solukuminen makuualusta, mutta se ei kuitenkaan ollut toimiva yhdistelmä. Frendi kuittaili kokeilun jälkeen, että ehkä lomalla nukutti hyvin siksi että olin lomalla, eikä siksi että patjat olivat napakat! Olin kuitenkin vakuuttunut, että patjoilla oli oma roolinsa asiassa, mutta silti syystä tai toisesta investointi uuteen sänkyyn jäi silloin tekemättä.

Yksi asia, joka napakampaan patjaan vaihtamisessa jännitti, oli sen mahdolliset vaikutukset mun kuorsaamiseen. Tein aikanaan kattavan unitestin, jossa näkyi uniapneaa ja kuorsaamista selällään nukkuessa. Oma fiilis on, että kovalla alustalla nukkuminen kääntää mut helpommin nukkumaan selälleen.

No miten kävi? Uudessa kodissa uudella futonpatjalla nukkuessa on kuorsaaminen loppunut kokonaan! Aikaisemmissa kodeissa Maria on saanut monta kertaa yössä töniä ja potkia mua kääntämään kylkeä kun kuorsaaminen herätti hänet (ja kuulemma mahdollisesti naapuritkin). Nyt tätä kuorsauspotkimista ei ole tapahtunut kertaakaan. Olen myös itse huomannut ilman kulkevan paljon paremmin ja aikaisemmin säännöllisesti käytössä olleita nenää avaavia Breathe Right -nenäteippejä en ole uudessa kodissa käyttänyt kertaakaan.

IMG_20200831_170332.jpg

Miltä jämäkällä patjalla nukkuminen on tuntunut? Aluksi viime vuosien kuormituksesta ja vauvan yöllisistä kantamisista kumaraan painunut yläselkä oli vähän ihmeissään jämäkämmästä patjasta, mutta se tottui asiaan nopeasti. Muuten kumpikaan meistä ei ole huomannut mitään negatiivisia vaikutuksia. Futonilla on nukuttanut tosi hyvin ja keho tuntuu tykkäävän. Illalla on aina tosi kiva fiilis kömpiä hyvältä tuntuvaan sänkyyn ja hyvä mieli siitä, että se on tehty luonnollisista matskuista.

Napakat patjat jäykällä rungolla ovat myös siitä tosi kivat, että oma heiluminen tai muu sängyllä liikkuminen ei heiluta koko sänkyä ja herätä muita. Kuorsauksen lisäksi vaimolta on joskus tullut sanomista mun voimallisista kyljen kääntämisistä. Maria kutsuu sitä agre-kääntyilyksi. Itse haluaisin ajatella ne ennemminkin virtaviivaisiksi ja urheilullisiksi asennonvaihdoksiksi. Oli miten oli, tässä sängyssä niistäkään ei ole enää tullut sanomista kun koko sänky ei heilu ja jouset pauku kun vähän kevyesti unissani liikahtelen.

IMG_20200831_171709.jpg

Marian kokemukset erityisesti nyt vauva-arjessa ovat myös hyviä. Vauvaa on helpompi nostella yöllä syömään futonilla kuin runkopatjalla. Myös kanniskelusta väsynyt selkä ja imetysasennoista mutkalla oleva ranka lepäävät futonilla.

Futonin käyttö ja huolto

Kuten luonnonmateriaalien kanssa aina, on futoninkin kanssa pientä huolenpitoa ja säätöä. Patjat suositellaan käännettäväksi kerran viikossa, että niistä pääsee kosteus tuulettumaan. Meidän comfort-patjoja ei kuitenkaan tarvitse eikä saa rullata niiden kookos- ja lateksikerrosten takia kuten perinteisiä, pelkkää puuvillaa sisältäviä futoneita.

Otimme meille kaksi metrin leveää patjaa ja niiden päälle yhtenäisen petauspatjan. Tilaa tarvittiin, koska vauva nukkuu meidän kanssa perhepedissä. Metrin levyiset ja parikymmentä senttiä paksut futonit ovat aika painavia ja niitä käännellessä saa tällainen 95 kiloinen entinen SM-tason lukkopainijakin hakea tosissaan junttaa ja vyörytystä! (Varmasti ne kahdestaan kääntyilevät vähemmälläkin painikokemuksella, mutta jostain syystä patjojen kääntäminen on tähän mennessä ollut mun vastuulla.)

EDIT: Patjojen kääntely muuttuikin varsin helpoksi kun sain jatkoviritettyä meidän sängyn runkoa siten, että säleikkö on nyt ruuveilla kiinnitetty eikä irtonainen. Ja koska luin myyjän ohjeet patjojen kääntämiselle (insinöörinä olen oppinut noudattamaan vanhaa viisautta: Jos mikään muu ei auta, lue käyttöohjeet!): https://futonnetti.fi/pages/usein-kysytyt-kysymykset -> Miten futonpatja käännetään?

Kauniita unia

Tähän mennessä kokemuksemme futonpatjoilla nukkumisesta ovat erittäin positiiviset ja olemme hankintaan tosi tyytyväisiä. Ja ainakin tässä meidän tapauksessa futonit toimivat täysin ongelmitta myös meille herkistyneille.

Valmiiksi tehdyt sängyn jalat toimittavat kukkapenkin virkaa asennusta odotellessa…

Valmiiksi tehdyt sängyn jalat toimittavat kukkapenkin virkaa asennusta odotellessa…