Jaakko2 Comments

Tien teko - talkoita ja ammattilaisia

Jaakko2 Comments
Tien teko - talkoita ja ammattilaisia

Jes! Ensimmäinen konkreettinen askel rakennusprojektissa on otettu: tontilla on nyt talonpaikalle johtava tie.

IMG-20191002-WA0004.jpg

Tien rakensi A. Berglund Oy ja olemme todella tyytyväisiä koko prosessiin heidän kanssaan. Johan Berglundin kanssa yhteistyö oli miellyttävää ja hän sai nopeasti kiinni meidän ajatuksista ja toiveista. Kaivuria operoinut Rune Westerholm teki hienoa jälkeä ja hänen kanssaan oli helppo kommunikoida puhelimitse ja Whatsappin avulla tien teon aikana.

Tiestä tehtiin aavistus normaalia kapeampi meidän toiveiden mukaan. Talon paikalle pitää toki päästä isoilla autoilla esimerkiksi hirsiä tuovalla rekalla, mutta yhtään tarpeetonta leveyttä emme halunneet. Lopputulos on silmää miellyttävän siro ja siisti.

Tie tehtiin meidän toiveiden mukaan mahdollisimman kapeaksi ja tontilla olevia puita säästäen. Voi toki olla, että esimerkiksi tässä kuvassa oikealla näkyvät tammet eivät kestäneet tien tekoa tai ne halutaan myöhemmin syystä tai toisesta kaataa pois…

Tie tehtiin meidän toiveiden mukaan mahdollisimman kapeaksi ja tontilla olevia puita säästäen. Voi toki olla, että esimerkiksi tässä kuvassa oikealla näkyvät tammet eivät kestäneet tien tekoa tai ne halutaan myöhemmin syystä tai toisesta kaataa pois. Mutta tämä on helpompi tehdä jälkikäteen kuin saada jo kaadetut puut takaisin.

Meidän tontilla on netistä löytämäni alueella tehdyn maastoinventointiraportin mukaan mahdollisesti jopa 1600-luvulta oleva kiviaita. Tie talolle kulkee tämän nyt jo melko matalaksi laonneen aidan vierestä ja se tehtiin tosi siististi historiallista(?) aitaa kunnioittaen. Kaivurikuski Rune osoitti todella kivaa ajattelevaisuutta, kun hän nosti tien linjalle osuneet isot kivet nätisti kiviaidan jatkoksi ja vieläpä maan pinnalla ollut sammaloitunut puoli ylöspäin. Tietä kulkiessa näyttää, että nämä kivet ovat olleen paikoillaan “aina”.

IMG-20191001-WA0004 (1).jpg

Talkoohommia

Päätimme raivata tien linjalta puut itse sen sijaan, että tien tekevä firma olisi napsinut ne tietä tehdessä samalla pois. Tähän oli pääasiallisena syynä se, että puista tykkäävinä luontoihmisinä halusimme olla varmoja siitä, että vain välttämättömät puut kaadetaan. Ja että tieltä sivussa olevat muutamat “rumat ja turhat” lahopuut eivät vahingossa päätyisi auton lavalle, vaan jäävät meidän metsään biodiversiteettiä lisäämään. (Tässä vaiheessa maansiirtofirmaa ei ollut vielä valittu ja jälkikäteen arvioituna ainakin A. Berglundin kanssa tämä huoli olisi luultavasti ollut turha) Toinen syy oli, että tekemällä raivauksen itse säästi muutaman satasen. Mutta oli siinä kyllä hommaa ja mies- ja naistunteja kului.

Faija moottorisahan kanssa raivaushommissa.

Faija moottorisahan kanssa raivaushommissa.

Kaadoimme puita ja raivasimme vesakkoa omalla porukalla kolmena päivänä ja isommalla talkooporukalla kavereiden ja sukulaisten kanssa kahtena päivänä. Toisaalta kaikki hommaan osallistuneet ainakin väittivät tehneensä mielellään fyysistä työtä luonnon äärellä. Myös itse olin aina innoissani, kun pääsin tontille käymään ja hommiin. Jopa niin paljon, että välillä Maria jo esitti toiveita, että onko sun taas pakko lähteä sinne tontille ja olla yötä myöten. Totta on, että reissut saattoivat venähtää kun niihin yhdistyi linturetkiä tai muuten vaan ei olisi millään raaskinut lähteä sieltä luonnon keskeltä takaisin kaupunkiin. Toivottavasti tätä intoa painaa hommia riittää koko projektin ajaksi!

Savotan tauolla valmistuu maukas trangialounas.

Savotan tauolla valmistuu maukas trangialounas.

Talkoissa olleet kaverit ja sukulaiset olivat innokkaita, iloisia ja ahkeria. Siitä heille todella isot kiitokset! Alla olevalla videolla näkyy sukulaismiehen taidonnäyte puun kaadosta. Millintarkkaa toimintaa. Puu laitettiin alas ladolle johtavalle tielle, josta se oli helppo pätkiä pölleiksi ja kantaa pois. Samalla uloimmat oksat pyyhkäisivät ladon rännistä roskat pois, tyylikästä ja tehokasta! Saattoi tosin olla, että tarkoitus oli kaataa puu aika tarkkaan 90° toiseen suuntaan. Loppu hyvin kaikki hyvin kuitenkin!

Pian tietä pitkin kulkevat talon hirret, joita parhaillaan Virossa veistetään. Tässä niistä ensivilkaisu.

IMG_4916.JPG

En valitettavasti päässyt itse paikalle tien teon aikana ensimmäistä konkreettista rakennusvaihetta fiilistelemään, koska olimme Marian kanssa sairaalassa.

Siitä lisää myöhemmin.